ANTECEDENTS FLOR D’AMETLLER

La gallina Flor d’Ametller es una raça autòctona de Catalunya que des de fa molts anys es cria en zones rurals i es caracteritza per ser una gallina de mida reduïda, elegant i desperta, de diferents colors de base, però sempre clapada de blanc , recordant els pètals de les flors de l’ametller.

La seva gran utilitat en el galliner ha estat sempre la d’incubar, tant els seus propis ous com la d’altres espècies, això i el seu caràcter dòcil fan que sigui un animal molt fàcil de criar.

Des de fa relativament poc que es va iniciar la seva recuperació i selecció (ja que el nombre d’exemplars era molt escàs i es temia per la seva desaparició).

És difícil parlar d’un origen concret de la raça flor d’ametller, ja que fins ara no s’ha trobat documents tècnics ni visuals que ens mostrin on i des de quan es criaven aquestes aus.

 Del que si disposem és d’una sèrie d’informació, que de manera oral, diferents persones lligades al món rural ens han anat transmetent a través de diverses generacions. (Gràcies a elles avui podem conèixer i gaudir de les Flors d’ametller).

Totes elles coincideixen en parlar d’una gallineta de mida reduïda. que es caracteritzava pel seu plomatge clapat de blanc i que per això li deien flor d’ametller, a més es coincideix a dir que el tipus de cresta era senzilla i les potes blanques

Aquests testimonis se centren principalment en la meitat sud de Catalunya (algunes comarques barcelonines, Penedès, Camp de Tarragona, etc…), encara que també es coneix de l’existència d’aquestes aus en altres llocs com les comarques gironines i algunes zones de la Catalunya interior.

Un dels criadors a qui s’atribueix en bona part l’existència d’aquesta raça a Catalunya és l’Ignasi Ferré a Valls (Tarragona) que conservava un bon lot de Flors d’Ametller en la dècada dels noranta del passat segle. Principalement a partir d’aquest lot i d’alguns animals aconseguits a altres cases es va iniciar la seva recuperació. Alguns criadors com en Pep Ferré, en Xavier Jiménez i en Ramon Amenós van criar i seleccionar per anar presentant la flor d’ametller i donar-la a conèixer com a raça autòctona. Més tard es va crear l’Associació d’Avicultors de la Raça Flor d’Ametller (ARFA) que es preocupa per vetllar pel manteniment i definició de aquesta gallina.

Esta web utiliza cookies propias para su correcto funcionamiento. Al hacer clic en el botón Aceptar, acepta el uso de estas tecnologías y el procesamiento de tus datos para estos propósitos. Ver
Privacidad